CPU ve GPU Madenciliği Nedir?

Son ayların en çok konuşulan konularından biri Bitcoin… Durum böyle olunca herkesin konu hakkında bir fikri ya da öngörüsü olmakta. ‘’Bitcoin daha yükselecek mi? Bitcoin almayı düşünüyorum. Bitcoin fırsatını kaçırdık. Bitcoin 500.000 dolara yükselecek. Bitcoin falan hikâye, yakında patlayacak’’ gibi çeşitli söylemler mevcut. Sizlere bugün Bitcoin ve özellikle de bitcoin Bitcoin madenciliği hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Bitcoin nedir?
Bitcoin nedir?

Bitcoin nedir?

2008 senesinde Satoshi Nakamoto tarafınca tasarlanan ve piyasada işlem görmeye başlayan bir kripto para birimidir. Deep Web de resmi para birimi olarak kullanır. Herhangi bir merkeze bağlı olmayan bu sanal para, kimse tarafından yönlendirilmemektedir. Bitcoin’in amacı kimseye bağlı bulunmayan ve tamamen bağımsız bir para birimi oluşmasını tasarlamaktı.

BTC Madenciliği
BTC Madenciliği

Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliğini, gerçek hayattaki madenciler gibi düşünün. Kömür, elmas vb. ürünleri çıkartmak için madenciler çalışıyorsa, Bitcoin madenciliği de aynı mantıktadır. Tek farkı bunu maden ocaklarında değil, sanal bir platformda yapmanız gerekmektedir. Bilgisayarınızın işlemci veya ram gücünden faydalanarak madencilik işlemi yapılır. Günümüzde kullanılan standart donanımlı bilgisayarlar ile Bitcoin madenciliği teknik olarak yapmak mümkündür. Fakat hem Bitcoin ile ilgili çıkan haberler hem de Bitcoin’in akıl almaz yükselişi sebebiyle birçok kişi madencilik yapmaya başladı. Bu sebeple standart donanımlı bilgisayarlar ile BTC yani Bitcoin çıkarmak imkânsız bir hal aldı.

Cpu madencilik
Cpu madencilik

CPU Madencilik

Bitcoin, yeni çıktığı dönemlerinde her bilgisayar ile madenciliği yapılabiliyordu. Halen her bilgisayar ile madencilik yapılabilir ama işin ucunda kazanç yoksa neden bir insan madencilik yapar? Konumuza gelecek olursak, Bitcoin-QT (yani bazı kesimler tarafından Bitcoin clienti olarak ifade edilmektedir) ile madenciliğe çok kolay bir biçimde, kullanıcılara sunmaktaydı.

CPU madenciliği denilen şey, madencilik işleminde kullanılacak bilgisayarın CPU yani bilgisayarın işlemcisi gücünden faydalanarak, matematiksel algoritmaları yaptırmaktır. Bu işlemin sonunda BTC üretimi yapılır.

Bitcoin’in sürekli artışı ve her gün onlarca haber yüzünden 7’den 70’e herkes bilgi sahibi oldu. Bu sebeple de birçok insan Bitcoin madenciliği yapmaya başladı. Bu da Bitcoin ağının işlem süratini çoğaltarak, madenciliği zorlaştırdı. Bitcoin yapısı gereği, madencilik işlemini ne kadar çok CPU, GPU kullanılarak yapılırsa sistem kendini bir o kadar zorlaştırır. İşte bu sebepten dolayı, madencilik artık normal ve orta seviye bilgisayarlar için vakit ve para kaybından başka bir şey değil.

GPU Madencilik
GPU Madencilik

GPU Madenciliği Nedir?

Ekran kartları, kripto para madenciliği yaparken matematiksel algoritmaların çözümünde, CPU’lara (işlemci) göre çok daha hızlıdır. Sebebi ise GPU’ların (Graphics Processing Unit) yani ekran kartlarındaki işlemcilerin, floating point çözümlerinde çok fazla hızlı olmalarıdır. Böylece BTC üretimi için kullanılan algoritma hesaplarının çözümünün genellikle bu şekilde olmasıdır.

Ethereum madenciliğinde GPU’lar (ekran kartı), CPU’lara (işlemci) göre çok daha hızlı ve üretkendir. Herkesin anlayacağı bir şekilde anlatmak gerekirse, ‘’ İşlemciler (CPU) vasıfsız madenciler, Ekran kartları (GPU) ise deneyimli ve güçlü madencilerdir.’’

Ekran kartlarının yani GPU’ların, Bitcoin madenciliğinde çok daha süratli ve verimli çalıştığının öğrenilmesi üzere, CPU yani (işlemci) kullanımının azalmasına sebep olmuştur. Sistem yapısı zorlaştığı için zaten CPU kullanımı ile BTC çıkarmak neredeyse imkânsız bir hale geldi. Birçok kişi inanılmaz büyüklükte GPU sistemleri kurarak, Ethereum madenciliği yapmaya başladı. Birden fazla ekran kartının (GPU) bir bilgisayara takılması ile ya da birden fazla bilgisayarın ekran kartı (GPU) gücünün bir noktada toplanması ile yapılan bu riglerle, GPU kullanarak yapılan Ethereum madenciliğinde efsane günler yaşandı.

KategorilerBTC

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir