Stellar Lumens Nedir?

Stellar Lumens, 2014 senesinde geliştiricilerden oluşan bir grup tarafından tasarlanan bir dijital para birimidir. Ripple’in tasarlayıcısı Jed McCaleb ve Mt Gox tarafınca ortaklaşa kurulan Stellar Lumens, finansal kuruluş arasında ödemelere müsaade eden açık kaynak yapısına sahip bir ağdır.

Stellar Lumens, para birimleri arasında devamlı değişim ve isteyen herkesin ufak maliyetler ile finansal servisler kurmasına olanak sağlar. Stellar, bankaları M-Pesa gibi ödeme platformlarına bağlanmasını, finans kuruluşlarının ölçeğinin ve ulaşabilecekleri alanı artırmayı düşündüklerini belirtti.

stellar lumens nedir

Stellar Lumens Nedir?

Stellar Lumens, eDonkey’in yaratıcısı Jed McCaleb ve Joyce Kim ile birlikte 2014 senesinde kurulan açık kaynaklı bir protokol olan dijital para birimidir. Yönetim ve danışma kurulu üyeleri içinde Patrick Collison, Greg Stein, Keith Rabois, Matt Mullenweg, Naval Ravikant, Sam Altman ve diğer isimler yer alıyor. Stellar Lumens isimli sanal para birimi, kazanç hedefi olmayan Stellar Geliştirme Vakfı ile desteklenmektedir.

Stellar Lumens Tasarımı

Stellar Lumens Tasarımı

Stellar, para alım satım yapabilmek için tasarlanan açık kaynaklı bir protokol olan sanal para birimidir. Sunucular, protokolün yazılım uygulamasını çalıştırır ve Stellar’ın diğer sunucularına bağlanmak ve iletişim kurabilmek için interneti kullanır. Böylece küresel bir değer değişim ağı oluşur. Stellar’daki tüm sunucular, bütün hesapların kaydını ağda depolamaktadır. Bu kayıtlar defter ismi verilen bir veri tabanında depolanır. Sunucular, hesap bakiyesi açma ya da hesabın herhangi bir özelliğini değiştirmek için transactions/işlemler önermektedir. Sunucuların hepsi konsensüs (consensus) ismi verilen bir süreçte, mevcut defterine hangi işlem setinin uygulanması hususunda anlaşmaya varır. Bu uzlaşma süreci belirli aralıklarla ile yapılır. Ortalama 2 ila 4 saniyede gerçekleşen bu süreçle beraber, sunuculardaki defterlerin eşitlenmesi ve aynı kalması sağlanır.

stellar lumens nasıl çalışır

Stellar Lumens Nasıl Çalışır?

Stellar Lumens, para birimleri türünden ödemelere izin vermektedir ve para birimi XLM’dir. Geliştiricilerinin Stellar ağını kendisinden ayırmak için bu adı seçmişlerdir. Lumens, DDoS saldırılarına karşı, güvenlik tokenleri olarak çalışmaktadır. Stellar ağının para birimlerini transfer etmek için, kullanıcıların ufak miktarlarda Lumens yani 0,00001 XLM ödemesi gerekir.

Stellar Lumens’in Diğer Özellikleri

Stellar zinciri, bütün kullanıcılarının tüm hesaplarda en az 20 XLM tutmasını ve bu coinlerin sahte olup olmadıklarından emin olmalarını ister. Bu sayede kesintisiz ve sürekli bir işlem akışı devamlılığı gerekir. Lumens Konsensüs Protokolü – SCP – Lumens çalışmalarını kayıt eden ve kapalı bir sisteme güvenmeden uzlaşma sağlamak için, sistem sağlamaktadır. Bu sebeple Stellar Lumens, Proof of Stake (PoS) ya da İş Kanıtına ( PoW) dayanmaz. Bu algoritmaların yerine ağ, ‘’Bizans Anlaşma Sistemine’’ dayanmaktadır. Sistemi tamamlayabilmek için ağ üzerinde çalışan geliştiriciler, Stellar Lumens’i senelik %1 sabit artış miktarı ile enflasyona bağlı kalmaya zorlayan bir sanal para birimine dönüştürmüşlerdir.

Gerçek Dünya Uygulamaları

  • Bulut altyapılı bankacılık yazılım firması Oradian, Nijerya’daki kurumlar ile iletişim kurabilmek için Stellar Lumens ağına geçmeyi planlamaktadırlar.
  • 2016 Aralık tarihinde Hindistan, Filipinler ve Batı Afrika başta olmak üzere pek çok ortaklık anlaşması imzalandı.
  • Ekim 2017’de IBM ve Stellar Lumens, global çaptaki ödemelerin süratini arttırmak için ortaklık oluşturdu.

stellar lumens ne kadar

Stellar Lumens ne kadar?

En değerli kripto para birimleri sıralamasında 9. sırada bulunan Stellar Lumens’in değeri 21.01.2018 günü saat 01:41 itibari ile 0,54 dolar civarındadır. 9 Aralık 2017 tarihinde 0,13 dolardan işlem gören Lumens’in kısa bir zaman zarfında 4 katından fazla bir yükseliş yaşadığı gözlemlenmektedir. Stellar Lumens’in piyasa değeri 9,7 milyar dolar, günlük işlem hacmi ise 207 milyon dolar civarında gidip gelmektedir.

KategorilerXLM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir