IOTA Hakkında Her Şey

IOTA, nesnelerin interneti sektörüne destek ve proje üretme amaçlı merkezsiz, modüler ve işlem ücreti alınmayan bir sanal paradır. IOTA özellikleri ve Tangle teknolojisi ile bir hayli konuşulur oldu. Geçtiğimiz günlerde toplam %400 artarak, herkesin bir anda ilgisini çekti.

IOTA nedir?
IOTA nedir?

IOTA nedir?

Sanal paraların en yeni gözdesi…

Blok zincir altyapısını kullanmayan IOTA, Tangle adında kendine ait farklı bir altyapıyla hizmet vermektedir. Samsung, Microsoft, Fujitsu gibi dünya devi firmalar ile ortaklık kuran bu sanal para, hızlı artış ve değer kazanması ile yatırımcıların bir anda gözünü çevirmesine sebep oldu. IOTA yaklaşık 7 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. Şu an 1 IOT yaklaşık 15 TL civarında…

Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraların bir anda hızlıca yükselmesi, yatırımcıların ilgisini altcoinlere döndürdü.

tangle
tangle

Tangle

IOTA, birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan blok zincir ağına dahil olmayıp, bunun yerine yönlendirilmiş asiklik grafiğini (DAG) tercih etmiştir. DAG, blok zincir altyapısının tüm haliyle birlikle evrenselleştirilmiş şeklidir.

iota şifreleme sistemi
iota şifreleme sistemi

IOTA şifreleme sistemi nedir?

IOTA, karmaşık tabanlı Winternitz şifreleme ağını kullanır. Kuantum algoritması, kuantum bilgisayarlarının hacker saldırılarına karşı çok daha güçlü ve hızlı müdahalede bulunduğunu ispatlatmıştır. Bitcoin bloğu yapmak için, hacker saldırılarını tespit etme seviyesinde, yapılmakta olan tüm saldırılara savunmasız olduğu da görünmektedir. Fakat IOTA ağı, herhangi bir siber saldırıya karşı da oldukça güçlüdür.

iota neden yükseliyor
iota neden yükseliyor

IOTA neden bu kadar yükseldi?

IOTA, sanal para piyasasına girdiği gibi, bir anda popüler oldu. 1 IOT yaklaşık 5,5 TL iken, kısa bir zamanda yükselişe geçen bu yeni sanal para birimi IOTA, sadece 2 günlük bir sürede 12 TL’y, gördü. 16 Aralık 2017 tarihi itibari ile 1 IOT’un değeri 15 TL sınırını geçmiştir. Sadece 2 günlük bir yükseliş ile %120 değer kazandı. Bu ani değer artışıyla birlikte, işlem hacminde de çok büyük bir artış olmuştur. IOTA’nın sadece 24 saatlik işlem hacmi toplamda 1,12 milyar doların üstüne çıkmıştır. IOTA’nın şu anki piyasa değeri yaklaşık olarak 9 milyar dolar civarındadır. Piyasa değerinin yükselmesi ile birlikte, en değerli sanal paralar listesinde 5. Sıraya yükseldi.

IOTA’nın kısa zamanda bu kadar yükselmesinin nedeni, Bosch, Fujitsu ve Samsung gibi dünyanın en büyük firmaları ile yaptığı ortaklık olduğu düşünülüyor.

IOTA’nın kurucusu, ortağı ve CEO’su David Sonstebo, bu hızlı değer artışının sebebinin, IOTA’nın blok zincir ağına dahil olmaması ve dünya devi firmalar ile yaptığı ortaklıktan dolayı olabileceğini bildirdi. Ayrıca David Sonstebo, bu yeni sanal para birimine ‘’uyuyan dev’’ benzetmesini yaptı.

Bu nasıl mümkün oluyor?

Bütün bu olayların gerçekleşmesini sağlayan teknolojinin ismi Tangle’dır.

IOTA, kayıt bilgilerini güvene almak için, Bitcoin’in altyapısını oluşturan blok zinciri reddedip, DAG yani yönlendirilmiş asiklik grafiğini kullanır. Kısacası Tangle, işlem yapmak isteyenlerin, ağda bulunan kullanıcının, geçmişte yapılan 2 işlemi onaylamasını ister. Bitcoin ve diğer altcoinlerin karşılaştığı sorunlardan biri olan ölçeklenebilirlik ve işlem ücreti sorununu halleder. Yani IOTA, madenci ve madenciliği kaldırmıştır. Sistem tamamı ile merkezsiz bir yapı haline getirilir.

Birçok altcoinde, kullanıcı arttığı zaman, ağ işlem hızı düşmektedir. Fakat IOTA da bunun tam tersi olur. Kullanıcı sayısı arttığı zaman, ağ işlem hızı da artmaktadır. Bununla birlikte, madencilere ödeme yapmadığı için, yapılan hiçbir işlemden ücret almamaktadır.

IOTA, blok zincir altyapısını kullanan diğer para birimleri karşısında 4 büyük özelliğe sahiptir.

  • Ölçeklenebilir
  • Merkezsiz
  • Modüler
  • İşlem ücreti yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir