Altcoin Piyasası Bir Hayli Karışık

Dünyanın ilk sanal para birimi olan Bitcoin, aylardır tüm gözleri üstüne çevirdi. Fakat Bitcoin tek sanal para birimi değil.
Gerçek ismini bilen yok. Bu gizemli kişi halen gerçek ismi bulunamayan Satoshi Nakamato takma isimli kişinin yaratmış olduğu Bitcoin’in hayatımıza girmesi yaklaşık 9 yıl oldu. Bu zaman süresince değeri 0 noktasından 19000 dolarlara kadar çıktı. Bu yükselme ve sonrası ile ilgili herkesin kendince bir tahmini var. Kimi sanal para balonu patlayacak diyor, kimileri de Bitcoin 500000 dolara kadar yükselir diyor.

altcoin nedir?
altcoin nedir?

Altcoin nedir?

Tüm ilgiler Bitcoin’e çevrilmişken, sanal para piyasasından anlayanlar hariç, basınında daha yeni yeni fark ettiği bir obje altcoinler…
Bitcoin hariç, diğer sanal para birimlerinin geneline verilen isimdir. Bitcoin bunların ağa babasıdır. Bu yüzden Bitcoin, altcoin değildir. 16 Aralık 2017 tarihi itibariyle 1300’ün üzerinde altcoin bulunmaktadır. Her gün yeni altcoinler eklenirken bir kısmı da piyasadan çekilmektedir. Altcoinlerin toplam değeri 150 milyar doların üzerindedir. Buna bir de Bitcoin’in piyasa değerini eklediğimiz zaman yarım trilyon dolarlık devasa bir piyasa oluşmaktadır. Bu değerlerin içi dolu mu boş mu uzmanların halen üzerinde tartıştığı bir konu…

altcoin piyasaları
altcoin piyasaları

Yarım trilyon dolarlık piyasa

Bu kadar yüksek bir değer hacmine sahip bir piyasa, nasıl ve nereden gelmektedir. Siz değerli okuyucularımıza bu konuda bilgi vermeye çalışacağız. Aslında bütün bu piyasa değeri, dijital kayıtlara geçen ortak değer algısıdır. Piyasaya yeni bir altcoin çıktığı zaman, ICO ismi verilen bir süreç başlar. Initial Coin Offering anlamına gelen ICO, para teklifi anlamına gelmektedir. Bu bir pazarlama sürecidir. Yapılan çok büyük reklam ve kampanyalarla piyasaya yeni çıkacak altcoinin tanıtımı yapılır. Buradaki amaç bu altcoine olan ilgiyi ve talebi arttırmaktır. Talep artışı, altcoinin piyasa değerini belirler. The Economist isimli dergide çıkan bir makale de Smith+Crown isimli araştırma şirketinin paylaştığı bilgilere göre, 2017 Mart ayına kadar 250 milyon doların üzerinde ICO gerçekleşmiş. Bu ICO’nun 107 milyon dolarlık bölümünün ise sadece bu yıl gerçekleştiğini açıklamıştır. Peki bu kadar talep neden olmaktadır? Bunun tek bir cevabı var. İnsanların en kısa yoldan zengin olma isteğidir.

ico aşaması
ico aşaması

ICO Aşaması

ICO, piyasaya çıkacak yeni bir altcoin için pazarlama sürecidir. Bu sürecin başarılı olması ile piyasaya yeni girecek altcoin yükselişe geçer ve değeri artar. Bu sayede ICO aşamasında yatırım yapanlarda kazançlı çıkmış olur. Burada sizleri uyarmak istiyoruz. Bu şekilde dolandırıcılık olayları da çok yapılmaya başlandı. Büyük reklam, tanıtım ve kampanyalar ile yeni bir altcoinin tanıtımını yaparlar. 1 haftada 5 – 10 katına çıkacak vaatleri ile yatırımcıyı çekmeye çalışırlar. Bu aslında içi boş bir balonun şişirilmesidir. Satışların ardından, devasa büyüklüğü çıkarılmış bu balon patlar. Arkasında binlerce gözü yaşlı yatırımcı kalır. İşte bu sebepten dolayı, yatırım yapacağınız yeni altcoinlere sazan gibi hemen atlamayın. Çok iyi bir şekilde araştırmanızı yapın. Kimlerle ortaklıklarının olduğu, hangi altyapıyı kullandığı vs. gibi özelliklerini inceleyin. Tabi ki çıkan ya da çıkmaya hazırlanan altcoinlerin hepsi dolandırıcıdır algısı yaratmayın. Sizlere sadece bir ihtimalden bahsediyoruz.

altcoinler ve ico
altcoinler ve ico

Altcoinler ve ICO süreci

Mesela Ethereum, ICO aşamasında epey bir ilgi ve talep gördü. Akıllı anlaşmalar ile iş dünyasının sorunlarını çözmek istiyordu. Şu an itibariyle Ethereum’un piyasa değeri 50 milyar dolara yaklaştı. Ethereum’a yatırım yapan herkesin yüzünü güldürdü.
Bir diğer örneğimizi ZrCoin’den verelim. ZrCoin’in piyasaya girme sebebi, elektronik eşyaların geri dönüşümü için, geri dönüşüm fabrikasına yatırım yapılmasını sağlamaktı. Daha iyi anlamanız için şöyle bir örnek vermek istiyorum. Türkiye’deki borsaları düşünün. Her sektörden firmaların halka arzından sonra işlem yapılabilmesine olanak sağlıyor. Altcoinleri de bu firmalar gibi düşünün. Pizza siparişi vermek için kurulan altcoinler bile mevcut.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir