Ethereum Nedir? Güvenli midir?

Evet arkadaşlar, bugün sizlere en popüler ve güvenilir sayılan Ethereum’dan bahsedeceğiz. Ethereum, blok zincir sistemini kullanan altcoinlerden biridir. En büyük özelliği ise, bu sanal para birimini aynı Bitcoin gibi kimse yönetmiyor ve sahibi yoktur. Bu sebeple Bitcoin’den sonra en güvenilir ve en çok yatırım yapılan bir altcoin diyebiliriz.

Ethereum sistemi, belli bir merkeze bağlı değildir. Açık kaynaklı bir sistem alt yapısına sahip olup, ana güç kaynağı ETH’Dir ve yapılan işlemler birçok farklı noktadan kontrol edilir. Ethereum 7 Ağustos 2015 senesinde çıkmıştır. Sistem, Ethereum’a ait bir kodlama dili ile oluşturulmuştur. En büyük özelliği ise, Ethereum sistemi üzerinden, sayısız altcoin yapılması mümkündür.  Şu an piyasada bununla ilgili birçok örneğe sahibiz.

piyasadaki ethereum miktarı
piyasadaki ethereum miktarı

Piyasadaki Ethereum miktarı

Ethereum, Ico bölümünde çok büyük bir talep aldı. Aşağı yukarı ilk piyasaya girdiğinde 60 milyon Ether (Ethereum para birimi) alındı. 12 milyon Ether, yardım amaçlı dağıtılmasına rağmen, şu an piyasada yaklaşık 94 milyon Ether bulunmaktadır.

Ether mining (madencilik) ile çıkartılmakta olan bu sanal para birimi, mining işlemi yapan kullanıcılarına, her bölümde yaklaşık 5 Ether vermektedir.

ethereum üretimi sınırlı mıdır?
ethereum üretimi sınırlı mıdır?

Ethereum üretimi sınırlı mıdır?

Ethereum, Bitcoin’deki gibi toplam üretimine herhangi bir sınır getirmemiştir. Şu an bu yazımızı okuyanların aklından geçen ilk sorunun cevabını vereyim. Üretimine herhangi bir limit getirilmemesi, çok miktarda üretilirse, fiyatı düşer mi gibi düşünceleriniz olabilir. Sistemi tasarlayanlar da bunun için farklı bir çözüm yolu bulmuş. Bitcoin gibi toplam üretimi sınırlandırmak yerine, yıllık üretim miktarını 18 milyon Ethereum ile sınırlandırmışlardır. Tabi ki bu önlem ile ani ve büyük çapta fiyat düşüşlerinin önlemiş olsalar da uzun vade de ne gibi bir etkisi olabileceğini bilemiyoruz.

ethereum sistem yapısı
ethereum sistem yapısı

Ethereum sistem yapısı nasıldır?

Ethereum sistem yapısı da Bitcoin’e benzer. Dağınık bir taban merkezine sahiptir. Ama Ethereum ile Bitcoin’i birbirinden ayıran hayati bir detay var. Cüzdanınızda 10 BTC var diyelim. Bunu harcamadığınız zaman aylar sonrada bu rakam değişmeyecektir. Yani Bitcoin cüzdanınızda herhangi bir giriş çıkış olmadığı sürece bu rakam hep sabit kalacaktır. En basit şekilde anlatmak gerekirse, Bitcoin alt yapısında işlem harcanılmış BTC ya da harcanılmamış BTC şeklinde iki türden oluşmaktadır.

Bu durum Ethereum’da farklıdır.Ethereum, bankaların kullandığı sisteme benzer bir yapı kullanır. Cüzdanınızda bulunan etherler, farklı hesaplara transfer edilebilir.

ethereum yatırım
ethereum yatırım

Ethereum’a yatırım yapılır mı?

Ethereum, farklı ve güvenilir bir yapıya sahip olmasıyla beraber, asla kendini Bitcoin’in rakibi olarak görmemektedir. Blok zincir tabanlı oluşu ve ağ yapısındaki farklılıklara da baktığımızda, Bitcoin’den farklı olduğunu hemen görmekteyiz. Dünya’daki birçok kurum ve kuruluş, Ethereum alt yapısı olan blok zincir teknolojisini ya kullanıyor ya da kullanmaya geçmek üzeredir. Bu sebeple Ethereum, sanal para piyasasındaki yerini her geçen gün sağlamlaştırmaktadır. Ethereum bu sene (2017) yaklaşık %3000 değer kazanmıştır. Bu yüksek artış grafiği, yatırımcıların da ilgisini çekmektedir.

ethereum mining
ethereum mining

Ethereum mining

Ethereum madenciliği de Bitcoin madenciliği gibi epey zor olaydır. Sistem tasarlanışı biçimiyle, talebin artmasıyla birlikte, etherlerin çıkarılmasını daha da zorlaştırmaktadır. Örnek olarak, 2015 yılı ağustos ayından haziran ayına kadar, Ethereum madenciliği yüzde 60’ın üzerinde zorlaşmıştır. Bu sebeple her geçen gün, ether çıkarma işlemi hem zorlaşmakta hem de Bitcoin gibi sağlam işlemci gücü istemektedir.

 

KategorilerETH

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir